
Muistijälkiä-tapahtuma toi yhteen aivoterveyden asiantuntijat ja teknologiainnovaatiot
Elämyksiä, tukea ja teknologiaa aivoterveyden edistämiseen
Torstaina 6.3.2025 Porissa järjestetty Muistijälkiä – Elämyksiä, tukea ja teknologiaa aivoterveyteen -yleisötapahtuma kokosi yhteen suuren joukon aivoterveyden ja hyvinvoinnin asiantuntijoita, järjestöjä, hyvinvointi- ja terveysteknologiayrityksiä, opiskelijoita sekä muita aiheesta kiinnostuneita. Tapahtuman järjestettiin Porin Seudun Muistiyhdistys ry:n ja EHEÄ-hankkeen voimin. Satakunnan ammattikorkeakoulun Agora-salissa pidetty tapahtuma tarjosi monipuolisen kattauksen puheenvuoroja, näytteilleasettajia ja keskusteluja.
Porin Seudun Muistiyhdistys ry:stä painotetaan aivoterveyden huolehtimisen tärkeyttä.
– Aivoterveydestä huolehtiminen on tärkeää koko elämänkaaren ajan. Se tapahtuu varsin mukavin keinoin, kuten kävelemällä, tanssimalla ja nukkumalla. Niiden vaikutukset näkyvät arjessamme esim. työskentelytehossa, kyvyssämme selvitä haasteissa tai jopa vuorovaikutustaidoissamme. Parhaimmillaan aivoterveelliset elämäntavat ehkäisevät sairauksia. Tutkimuksen mukaan jopa 40 % muistisairauksista voidaan ehkäistä tai niiden alkamista voidaan viivästyttää aivoterveyteen panostamalla, kertoo puheenjohtaja Sini Pyykönen.
Keynote-puheenvuoro nosti esiin aivoterveyden merkityksen
Tapahtuman keynote-puheenvuoron piti etäyhteydellä professori ja aivotutkija Minna Huotilainen. Puheenvuorossaan ”Parasta aivoillesi – teknologialla ja ilman” Huotilainen avasi uusimpia neurotieteen löydöksiä ja niiden sovelluksia työelämään ja arjen hyvinvointiin. Hän korosti muun muassa liikunnan, ravitsemuksen ja palautumisen merkitystä aivojen hyvinvoinnille.
Laaja kattaus asiantuntijapuheenvuoroja ja aivoterveyden tukemisen konkreettisia esimerkkejä
Päivän aikana kuultiin useita asiantuntijapuheenvuoroja, jotka tarjosivat osallistujille arvokasta tietoa aivoterveydestä ja siihen liittyvistä tukimuodoista.
Esimerkiksi fysioterapeutti Katariina Fager DiakonTerveydestä ja kotihoitopalveluiden päällikkö Satu Säike Diakon Kotihoidosta avasivat fyysisen aktiivisuuden roolia aivoterveyden ylläpitämisessä. Satakunnan omaishoitajat ry:n toiminnanjohtaja Tanja Tukkikoski puolestaan kertoi, miten yhdistystoiminta voi tukea omaishoitajien hyvinvointia.
Päivää rytmittivät myös toiminnalliset osuudet, kuten aivojumppa ja rentoutushetket. Erityistä kiitosta sai Parkkis-tanssiryhmän esiintyminen, joka toi tapahtumaan iloista energiaa.
Monipuoliset näytteilleasettajat ja aktiiviset keskustelut
Tapahtuman yhteydessä esittäytymään pääsivät lukuisia satakuntalaisia aivoterveyden parissa toimivia järjestöjä, jotka tarjosivat tietoa ja neuvontaa osallistujille. Mukana olivat muun muassa Satakunnan Neuroyhdistys, Porin Seudun Parkinson-yhdistys ja FinFami Satakunta ry. Teknologiayritykset ja Funteeraamo tarjosivat monipuolista tietoa ja tuotteita teknologian mahdollisuuksista hyvinvoinnin ja aivoterveyden edistämisessä. Näytteilleasettajien pisteillä syntyi vilkkaita keskusteluja aivoterveyden tukimahdollisuuksista ja uusista teknologisista ratkaisuista.
Yhteistyötä aivoterveyden edistämiseksi
– Tapahtuma onnistui erinomaisesti ja sen aikana syntyi runsaasti merkityksellisiä kohtaamisia sekä uusia ideoita aivoterveyden edistämiseen. Osallistujat saivat mukaansa arvokasta tietoa sekä konkreettisia työkaluja oman ja läheistensä aivoterveyden tukemiseen. Meille tapahtuma vahvisti yhteistyön merkitystä sekä antoi uusia yhteistyön ideoita, kertovat Pyykönen, projektipäällikkö Krista Toivonen Sataedusta ja projektipäällikkö Niina Holappa Prizztechistä.
Kiitos kaikille osallistujille, näytteilleasettajille, puhujille sekä muille yhteistyötahoille!
EHEÄ – Elämyksistä, luovista aloista ja teknologiasta hyvinvointia, elinvoimaa ja älykkäitä palveluita -hanketta toteuttavat Satakunnan ammattikorkeakoulu, Sataedu, Tampereen yliopisto ja Prizztech Oy. EHEÄ-hanke on Euroopan unionin osarahoittama.