Zekki taipui ikäpolvesta seuraavaan
Diakonia-ammattikorkeakoulussa kehitetty 3X10D-elämäntilannemittari ja siihen pohjautuva Zekki-sovellus saivat ensikosketuksen yli 60-vuotiaiden kanssa, kun sovellusta testattiin yhdessä Satakunnan Omaishoitajat ry:n jäsenten kanssa. 3X10D on itsearviointikysely, joka on suunniteltu tarjoamaan kattava ja ajantasainen kuva asiakkaan elämäntilanteesta. Mittaria on aiemmin käytetty nuorten ja alle 60-vuotiaiden kanssa, mutta sitä halutaan kehittää sopivaksi myös ikääntyville ja vastaamaan heidän tarpeitaan.
Joukko omaishoitajia pääsi täyttämään elämäntilannettaan kartoittavan kyselyn ja sen jälkeen siihen liittyvän palautekyselyn. Molempiin kyselyihin testaajat pääsivät näppärästi QR-koodin kautta. Tämän jälkeen keskusteltiin yhdessä vielä niin sovelluksesta kuin mittariston kysymyksistä. Kehitys- ja ideariihi kävi vilkasta keskustelua, ja mittari sai lämpimän vastaanoton. Käyttäjälähtöinen testaus on tärkeä osa kehittämistyötä, ja tämä testaus antoi suuren määrän näkemyksiä ja ideoita siihen, miten mittaristoa voidaan kehittää yhä enemmän ikääntyvien tarpeita vastaavaksi. Aktiivinen ikääntyvä on aktiivinen kehittäjä – näin palveluiden laatu saadaan vastaamaan paremmin tarpeita. Ikääntyvät ovat oman ryhmänsä asiantuntijoita, joten heiltä saatava palaute on ensiarvoisen tärkeää, kun kehitetään heille suunnattua teknologiaa.
Testaus toteutettiin osana IKI – Ikääntymisestä innovaatioksi -hanketta ja hankkeessa rakenteilla olevan GeroTestbed-toimintamallin mukaisesti. Toimintamallissa ikääntyvien erityispiirteet teknologian testaajina huomioidaan kokonaisvaltaisesti koko prosessin ajan. Saimme hankkeeseen myös arvokasta tietoa siitä, miten ikääntyvät toimivat digitaalisessa ympäristössä ja miten he siellä toimimisen kokevat. Tässä testauksessa ilmapiiri oli innostunut, kokeileva ja osaava. Tammikuussa testauksen järjestäjät palaavat testaajien kanssa keskustelemaan siitä, miten heiltä saatu palaute ja ideat ovat auttaneet 3X10D-elämäntilannemittarin kehittämisessä.
Puheensorinan, ajatustenvaihdon ja uuden oppimisen myötä summautui rikastuttava iltapäivä niin kehittämistyön kuin omaishoitajien kannalta. Testaus koettiin tärkeäksi myös omaishoitajien puolelta, josta kertoo paljon kuultu kommentti: ”Jos en olisi tänään tullut, niin olisi se jälkeenpäin harmittanut”. Testaushetken päätteeksi pohdittiin yhdessä päivän ilonaiheita sekä erilaisia keinoja, joilla saada huolet hetkeksi mielestä.
IKI – Ikääntymisestä innovaatioksi -hankkeesta testauksessa mukana olivat Diakonia-ammattikorkeakoulusta Sinikka Paukkunen ja Louna Hakkarainen sekä IKI-hankkeessa harjoitteluaan tekevä geronomiopiskelija Hanna Äyväri.
Kuvat 14.11.2024: Hanna Äyväri
Ikääntymisestä innovaatioksi – IKI-hanketta (1.3.2023–31.8.2025) toteuttavat Satakunnan ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Tampereen yliopisto. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja Porin kaupunki.