
Tekoäly terveyden ja hyvinvoinnin vauhdittajana -tapahtuma nosti esiin tekoälyn käytön mahdollisuuksia hyvinvoinnin ja terveyspalveluiden tukemisessa
Satakunnan ammattikorkeakoululla 4.6.2025 järjestetty työpaja “Tekoäly terveyden ja hyvinvoinnin vauhdittajana” toi yhteen sote- ja hyte-alojen asiantuntijoita kehittämään tekoälyä hyödyntäviä teknologisia ratkaisuja, jotka tukisivat arkea, hyvinvointia ja osallisuutta.
Tapahtuman keskiössä oli tekoälyn hyödyntäminen sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä. Tapahtuma kokosi yhteen osallistujia muun muassa sote-kentältä, kuntasektorilta ja tutkimusorganisaatioista.
Tapahtuman aluksi kuultiin ajankohtaisia puheenvuoroja SOTE-tekoälyn ekosysteemistä Jukka Lähesmaalta Sosiaali- ja terveysministeriöstä ja Jani Lavoselta Satakunnan hyvinvointialueelta. Lisäksi aiempien työpajojen terveisiä ja tuotoksia esittelivät Leena Roskala Kumppania Oy:stä ja Miia Leivo Siikaisten kunnasta.
Seminaariosuuden jälkeen osallistujat pääsivät ideoimaan etukäteen kerättyjen tarpeiden pohjalta uusia tekoälyratkaisuja pienryhmissä. Työpajan innostavasta fasilitoinnista vastasi Saija Stenroth Sotemuotoilu Oy:stä.
Työpajan ideoinnissa korostui teknologian ihmislähtöinen, yksilöllinen ja osallistava käyttö. Tekoälyä haluttaisiin hyödyntää työelämässä ensisijaisesti keinoina helpottaa arjen työskentelyä, lisäämällä kansalaisten osallisuutta ja hyvinvointia
Työpajaryhmissä uusia tekoälyratkaisuja ideoitiin erityisesti hyvinvointikertomusten tuottamisen tueksi, organisaatioiden tiedon haun kehittämiseen ja tietoturvaosaamisen kasvattamiseen. Lisäksi ratkaisuja tuotettiin terveellisten elämäntapojen käytäntöön viemiseen, nuorten uskottavan päihdevalistuksen tuottamiseen, ulkoiluun innostamiseen, välituntiliikunnan lisäämiseen, yksinäisyyden vähentämiseen ja hyvinvointitekojen tekemiseen arjessa.
Ideointiprosessin keskeisiä painotuksia olivat mm:
- Arjen työskentelyn helpottaminen
- Palvelujen saavutettavuuden parantaminen ja kohdentaminen
- Olemassa olevan tiedon hyödyntäminen ja ennakoitavuus
- Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
- Motivaation ja osallisuuden vahvistaminen
- Päätöksenteon tukeminen tiedolla
Kehittämisestä käytäntöön
Työpajan lopputuloksena syntyi konkreettisia kehitysehdotuksia tekoälyn hyödyntämisestä palvelujen suunnittelussa, ennakoivassa hyvinvoinnin tukemisessa sekä käyttäjälähtöisessä palvelumuotoilussa. Työpajassa korostui, että tekoälyn menestyksekäs käyttöönotto vaatii teknologian ja ihmisen yhteistyötä, yhteistä ymmärrystä ja arjen todellista kehittämistä.

Tapahtuma huipentui jo markkinoilla oleviin tekoälyratkaisuihin tutustumiseen tekoäly-yritysten ständeillä. Tekoälyinnovaatioita osallistujille esittelivät: Atostek Oy, Avaintec Oy, GillieAI, Hammtek Oy, Koivu Solutions Oy, Nordic AI Solutions Oy, TekstiAI Oy, Tulka, Verso Vision Oy ja Vivago Oy.

Tapahtuman toteutti yhteistyössä EHEÄ-hanke, Kasvualusta-hanke ja Suomi elää länsirannikosta -hanke yhteistyössä STM:n SOTE-tekoälyn ekosysteemin kanssa. Tilaisuus jatkoi ja syvensi aiemmin keväällä järjestettyä työpajaa, jossa keskityttiin ja kartoitettiin tekoälyn ja digitaalisten ratkaisujen roolia sote-palveluissa ja kuntien hyvinvoinnin tukemisessa.
EHEÄ – Elämyksistä, luovista aloista ja teknologiasta hyvinvointia, elinvoimaa ja älykkäitä palveluita -hankkeen toteutuksesta vastaa Prizztech Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Sataedu ja Tampereen yliopisto. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Kasvualusta – uusille urille ja innovaatioille -hanketta toteuttaa Satakunnan ammattikorkeakoulu, Prizztech Oy ja Keksintösäätiö. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Suomi elää Länsirannikosta -ohjelmaa 2023-2025 toteuttavat Turun ammattikorkeakoulu, Vaasan ammattikorkeakoulu, Centria-ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Novia-ammattikorkeakoulu. Ohjelmaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Teksti: Nina Karttunen, SAMK ja Niina Holappa, Prizztech Oy