
Ideasta innovaatioksi – Älykahva asukkaan huolenpidon avuksi
IKI – Ikääntymisestä innovaatioiksi -hankkeessa keväällä 2024 järjestetyssä ideakilpailussa kehiteltiin ajatusta mm. oveen tulevasta älykahvasta, joka tukisi mm. Ikääntyneiden itsenäistä ja turvallista kotona asumista. Idean keksi ideakilpailuun osallistunut DiakonAsumisen yksikönjohtaja Sari Haapalainen. Ideakilpailun jälkeen neuvoteltiin Satakunnan ammattikorkeakoulun RoboAI-akatemian opiskelijoiden kanssa idean työstämisestä prototyypiksi. Opiskelijat ryhtyivät suunnittelemaan ideaan sopivaa teknologista toteutusta heti syksyllä ja tuloksena saatiin oveen asetettava laite “HandleBuddy”!
Otsikkokuvassa opiskelijoiden suunnittelema laite ja oven kahvaan asennettava tunnistin. Laite on vielä prototyyppi, mutta ideaa saatiin testattua tämän avulla käytännössä. RoboAI-akatemian opiskelijat Devyansh Bhateja ja Renato Liski esittelivät HandleBuddya Diakon palveluiden Sari Haapalaiselle ja Sini Pyyköselle. Kuvassa keskellä RoboAI-akatemian yliopettaja Mirka Leino.
HandleBuddyn toiminta perustuu oven kahvaan asennettavaan anturiin, josta menee kaapelointi oven yläosassa olevaan laitteeseen, joka tunnistaa oven kahvaan tarttuvan käden. Laite tietää sisäisen kellonsa avulla vuoden- ja vuorokaudenajan, joiden perusteella valitaan valmiista äänistä tilanteeseen sopiva. Tämän perusteella laite kertoo puheella ulos lähtijälle vaikkapa sen, että nyt on talvi ja muistuttaa lämpimien vaatteiden pukemisesta sekä avainten mukaan ottamisesta. Sen avulla saa varmistusta omalle toiminnalle ja laite osaa myös kyseenalaistaa mm. keskellä yötä tapahtuvan ulkoilun tarpeen. Tarvetta tällaiselle älykahvalle on varsinkin itsenäisesti asuville ikäihmisille, joilla on lievää muistisairautta. Kun kahva on muistuttanut vuodenajan ja vuorokauden ajan mukaisesti halutuista asioista, se pitää 20 sekunnin tauon eli ei toista ohjeita esimerkiksi kahdelle peräkkäin ovesta ulos menevälle.
Laitteita on menossa syksyllä (2-3 kpl) testaukseen ikäihmisten asumisyksikköön Diakonille. “Testausmahdollisuuksia on useammalle asukkaalle ja eri taloihin. Laite on vallan mainio” toteaa Sari Haapalainen, idean äiti.
IKI-hankkeen toteuttajina toimivat Satakunnan ammattikorkeakoulu, Diakonia ammattikorkeakoulu sekä Tampereen yliopisto. Hanke toteuttaa Porin kaupungin ja TEMin välisen ekosysteemisopimuksen Automatiikka ja robotiikka -kärjen tavoitteita.
Teksti: Nina Karttunen