Kohti tulevaisuuden sotea ja hyteä – Pohdinnassa tekoälyn ja digiratkaisujen mahdollisuudet

EHEÄ- ja Kasvualusta -hankkeet järjestivät maaliskuun lopulla työpajat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille että kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä vastaaville. Tarjolla oli tekoälyn ja digitaalisten palvelujen ideointia sote-palveluihin sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen tulevaisuudessa.

Työpajojen sisältöä suunnitellessa haluttiin keskittyä osallistujien tarpeisiin ja saada kokonaiskäsitys osallistujien tämän hetkisestä tekoälyn osaamista. Työpajojen tarkoituksena oli tuottaa pienryhmissä ideoita ja tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja sosiaali- ja terveysalalla käyttöön. Lisäksi asiakkaiden sekä kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen haluttiin antaa yhteinen ideointimahdollisuus.

Maaliskuun työpajojen onnistuneesta fasilitoinnista vastasivat Sotemuotoilu Oy:n Saija Stenroth ja Ville Niemijärvi. Heidän johdattamana ja opastuksella työpajassa innovoitiin yhteisvoimin tulevaisuuden innovaatioiden käyttömahdollisuuksia.

Ihmisiä istumassa pienissä ryhmissä luokkatilassa
Aamupäivän tapahtuma keräsi yhteen soteosaajia monialaisesti. Pienryhmissä ideoitiin toimivia ratkaisuja.

Aamupäivän työpajassa työstettiin samoja tarpeita, joita tunnistetaan myös työyhteisöissä ja joista saa lukea lähes päivittäin lehdistä. Lisäksi ideoitiin uusia käyttötarkoituksia tukemaan hoitotyötä. Tekoälyltä toivottiin apua yhteisöllisyyden kokemiseen ja asiakkaan yksinäisyyden tuntemuksiin. Lisäksi toivottiin apua terveyteen ja hoitoihin liittyvien väärien uskomusten korjaamiseen sekä arjen työtehtäviin, kuten kirjausten tekemiseen. Muistioiden tekemisen ohella tekoälyltä haluttaisiin avustusta esimerkiksi kustannustietojen laskemiseen. Näin saataisiin helposti selville paljonko asiakkaan palvelupolun rakennus ja ohjaus, lisäresurssit, mahdollinen väärä ohjaus jne. maksavat.

Iltapäivän työpajassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen haluttiin ratkaisuja esimerkiksi hyvinvointikertomuksen datan hyödyntämiseen kunnan omassa ympäristössä tietoturva huomioiden. Tekoälyn toivottiin analysoivan ja keräävän tietoa muun muassa eri ikäryhmien haasteista ja suosittelevan kohdistettuja kampanjoita saadun datan perusteella. Lisäksi vertaaminen eri kuntien käytäntöihin olisi tekoälyn avulla helppoa. Toiveena oli raporttien ja kehitysideoiden saaminen ”yhteen paikkaan” ja tuloksena kokonaisvaltainen tieto Suomen hyvinvoinnista. Tässä korostui moniammatillisten yhteistyöryhmien hyöty: kunnan päättäjät voisivat vertailla ja analysoida eri kuntien ratkaisuja. Yleisesti toivottiin myös tekoälyn vapauttavan aikaa varsinaiseen hyvinvointityöhön.

Kolme naishenkilöä keskustelmassa pöydän ääressä
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaajat pohtivat yhdessä, miten osaamista ja tietoa saataisiin yhdistettyä sekä jaettua entistä helpommin tekoälyn avulla.

Molempien työpajojen lopussa pienryhmät loivat valitsemistaan käyttötapauksista käyttäjätarinat ja kuvasivat tekoälyn hyödyntämistä konkreettisemmin hissipuheen muodossa. Osallistujat tunnistivat yhteensä 57 tekoälyn käyttötapausta, mikä kertoo suuresta ideoinnin määrästä muutaman tunnin aikana. Lisäksi osallistujat tiedostivat, että tekoälyn avulla työstetty tieto vaatii vielä kriittistä tarkastelua luotettavuuden takaamiseksi. Toisin sanoen tekoälyllä saatu tieto pitää “lukea läpi” ja olla oikeaa. Tämä onkin tärkeä tiedostaa tekoälyllä tuotettua tietoa käsitellessä.

Työpajat saivat hyvää palautetta ja hanketoimijat saivat suuntaviivoja, ideoita ja ajatuksia seuraavien työpajojen sisältöjen suunnitteluun!

Muistilappuja, joissa vastauksia kysymykseen "mitä otan työpajasta mukaani?"
Työpajat herättivät mielenkiintoisia keskusteluita ja saivat hyvää palautetta osallistujilta

EHEÄ – Elämyksistä, luovista aloista ja teknologiasta hyvinvointia, elinvoimaa ja älykkäitä palveluita -hankkeen toteutuksesta vastaa Prizztech Oy, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Sataedu ja Tampereen yliopisto. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Kasvualusta – uusille urille ja innovaatioille -hanketta toteuttaa Satakunnan ammattikorkeakoulu, Prizztech Oy ja Keksintösäätiö. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Tapahtuman järjestäjät