Brainstorm Biltz – ideakilpailu

IKI-hankeen toimesta SAMKilla järjestettiin 16.5.2024 PoriES fasilitoimana ideakilpailu, jossa paitsi konseptoitiin ideoinnin toimintamallia myös haettiin uusia ideoita ikääntyneiden palveluihin. Tavoite on, että IKI-hankkeessa päästäisiin myös viemään eteenpäin ja testaamaan ideakilpailussa syntyneitä ideoita!

Osallistujia oli 27, ikääntyneiden palveluissa työskenteleviä asiantuntijoita yksityiseltä ja julkiselta sektorilta sekä suomalaisia ja kansainvälisiä fysioterapia, sosionomi ja sairaanhoitaja opiskelijoita. Kasper Peltonen johdatti osallistujat ideointiin ja Viktoriia Konovalova fasilitoi skenaariotyöskentelyn etenemistä. Ryhmät tuottivat ideoita etäseurannan, etähoidon, palveluiden hallinnan, ikäihmisten mileen tai fyysisen hyvinvoinnin teemoista. Ideat olivat osin hyvin tulevaisuuteen suuntaavia, eivät vielä aivan nykyteknologialla toteutettavissa. Osa ideoista oli varsin käytännönläheisiä ja ajankohtaisista tarpeista nousevia.  Tilaisuuden lopuksi ideat esiteltiin kaikille ja parhaasta ideasta äänestettiin. ”Kuntokoppi”-idea palkittiin parhaana ideana!

Seuraavassa ideat tiivistetysti:

”Kuntokoppi” – ajotielle ilmestyvä autonominen ajoneuvo, jonka avulla pääset konsultaatioihin, testeihin ja etäkuntoutusharjoituksiin yksin tai ryhmässä, jossa AR on pääasiallinen visuaalinen tekniikka.

”Aina” – älykäs laite pitkäaikaiseen vanhusten seurantaan yhdistettynä telelääketieteen ja sosiaaliseen alustaan. Telelääketieteen alusta on tarkoitettu tekoälyn kautta tapahtuvaan varhaiseen diagnosointiin – ihmisille annetaan laite 50-vuotiaasta alkaen, jolloin he voivat alkaa syöttää päivittäin tai viikoittain dataa, jota voidaan myöhemmin hyödyntää diagnosoinissa (esim. muistihäiriöiden varhaiseen tunnistamiseen) ja kroonisten sairauksien hoitona. Alustan sosiaalinen puoli on paikka, jossa voi esim. tavata ihmisiä etäliikuntaryhmissä, saada saman terveydentilan omaavien ihmisten vertaistukea. Yksinäisyyden torjumiseen tähtäävän ”Ikääntyneiden Tinder” alustan yleisenä tavoitteena on parantaa kotielämää, pitkäikäisyyttä ja turvallisuutta.

”SOS – Save Our Seniors” – erilaisia ​​antureita, jotka on yhdistetty etävalvontajärjestelmään, parantamaan kotona asuvien vanhusten turvallisuutta sekä heidän omaistensa mielenrauhaa. Anturit on tarkoitettu etävalvontaan ja nopeaan reagointiin hätätilanteissa. Laitteet ovat terveydenhuollon ammattilaisten hallinnassa, eivätkä ne vaadi vanhuksen panosta tai kykyä käyttää hämmentäviä uusia teknologioita.

”iHandle” – älykahva kotona asuvien tai vapaasti liikkuvien, mutta tukiasunnossa asuvien vanhusten turvallisuuden parantamiseen. Laite on kiinnitetty ovenkahvaan, mikä tarjoaa yhteyden ajanvarauskalenteriin ja monenlaisiin muihin palveluihin. Kun joku on poistumassa kotoa, iHandle antaa hänelle muistutuksia, kuten ”Ulkona sataa, ota takki ja sateenvarjo”. Kohderyhmänä ovat ihmiset, joilla on muistihäiriöitä.

”Tämä on minun elämäni” – skenaario, joka on enemmän visio tulevaisuudesta kuin yksittäinen tuote, joka kuvaa lähitulevaisuutta, jossa vanhukset voivat elää pidempään ja jäädä kotiinsa samalla kun he saavat kaiken asianmukaisen hoidon ja mukavuuden sekä tukea terveysasioihin. Osa tulevaisuutta on tiedon tallennus- ja käsittelylaite, johon he voivat itse päättää, kenellä on pääsy tietoihin ja ketä havaitsee varhaiset poikkeamat terveydessä ja puuttuu niihin.

IKI-hankkeen tavoitteena on edistää kilpailussa kehitettyjä ideoita. iHandle on suunniteltu toteutettavaksi RoboAI-akatemian opiskelijoiden toimesta. Muita ideoita testataan osittain. ”Aina” ideaa testataan vitaalielintoimintojen seuraamisen osalta Diakon Palveluissa Vitacam sovelluksen avulla ja ikääntyneiden etäryhmätapaamisiin testataan Suvannon tablettia ja Elisan monipalvelujärjestelmä tablettia myöskin Diakon Palveluissa asuvien ikäihmisten kanssa.

Ideakilpailun konseptista ja tuloksista voi lukea enemmän tulosraportista. brainstorm blitz event report 16.5.2024

Teksti: Mervi Vähätalo, ideakilpailun raportti ja tulokset Viktoriia Konovalova